Ga naar de inhoud

Nieuws op de site

Nieuwe datum puzzeltocht voor fiets en scootmobiel

Da datum voor de vanwege regen en wind verplaatste puzzeltocht is nu 16 mei.

Voorlichtingsmiddag over Fraude

Op donderdagmiddag 14 maart werd de voorlichtingsmiddag van de politie door Gerard de Vries en zijn collega Jan uit Leeuwarden goed bezocht. Er waren 34 leden aanwezig.
Vaak is er telefonisch contact met een nepbankmedewerker die meldt dat de bankpas niet meer functioneert en dat deze opgehaald wordt. Daarna komt er iemand aan de deur die het bankpasje ophaalt en ook uw pincode vraagt. NOOIT DOEN!

Er wordt gebeld met een vals telefoonnummer, dat lijkt op het nummer van de eigen bank! Dit heeft spoofing. Er kan ook gemaild worden met een vals email-adres. Er wordt gezegd dat de bankrekening gehackt is en dat er verdachte transacties zijn. Ze willen dan dat je inlogt door te klikken op de link en hen toegang geeft tot je computer, zodat ze mee kunnen kijken. Je moet dan het geld over maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige’ rekening.

Een andere vorm is een whatsapp van een van je kinderen met de opmerking dat hun telefoon kapot is gevallen of dat hun geld op is en dat ze dringend geld nodig hebben? Niet op reageren!

Tip: Spreek met je kinderen een vraag af die alleen zij kunnen beantwoorden!

Soms krijg je meerdere telefoontjes van een onbekend nummer. Als je het nummer opzoekt op internet blijkt het vaak een veel gebruikt nummer te zijn, waar wat mee aan de hand is.
Een nummer uit Nederland heeft 9 cijfers b.v. het nummer van de huisarts 0562-451307,
of er staat 0031 of + 31 voor. Dus: 0031562451307 of +31562451307. Telefoonnummers uit andere landen hebben andere cijfers ervoor bv Denemarken heeft 0045, Duitsland heeft 0049.

Lessen uit deze voorlichting.

  1. Een bankmedewerker komt nooit aan de deur om uw bankpasje op te halen en vraagt nooit uw pinnummer.
  2. Een bankmedewerker, vraagt nooit of hij /zij mee mag kijken via uw computer en vraagt nooit uw inlogcode.
  3. Reageer niet op een whatsapp van een bekende of kinderen als ze geld vragen. Dit is heel vaak een valse melding. Ze kunnen ook zelf bellen!
  4. Het kan iedereen overkomen, voel je niet dom en doe aangifte.
  5. Aangifte kan op Vlieland altijd bij het politiebureau. Is er niemand dan wordt je via de deurtelefoon doorverbonden met de meldkamer.
  6. Meld fraude via het algemene politienummer 0900-8844. Niet via 112 dat is alleen voor nood!

Bijeenkomst Wilsverklaring 7 december 2023

Op een drukbezochte middag in de Vliestroom is een bijeenkomst georganiseerd over wilsverklaring.  De bedoeling van de bijeenkomst was een aanzet te geven om na te denken over wat je wel of niet zou willen dat er gebeurt als je ziek wordt. Nadenken voordat een moeilijke situatie zich voordoet heeft het voordeel, dat je dit in alle rust kunt overdenken en bespreken met mensen in je omgeving zoals partner, kinderen maar ook met de huisarts. Het is mogelijk, ook als je niet bij een kerk bent aangesloten, te praten met een geestelijk verzorger (predikant).

In de presentatie zijn voorbeelden genoemd die kunnen helpen je gedachten vorm te geven. Wanneer je een verklaring hebt geformuleerd kun je deze in eigen woorden opschrijven maar ook kan gebruik gemaakt worden van boekjes of folders. Achtergrond informatie kun je op verschillende plaatsen vinden.

Waar kun  je nog meer aandenken (en opschrijven):

  • Is er iemand in je naaste omgeving die namens jou het woord kan doen als je dit zelf niet meer kan?
  • Een gesprek met de huisarts over een moeilijk onderwerp wordt makkelijk als u tevoren uw vragen hebt opgeschreven of iemand meeneemt naar het spreekuur.
  • Kijk met regelmaat, eventueel samen met uw huisarts, of de afspraken aangepast moeten worden. Doe dit als uw situatie verandert of anders een maal per jaar. Dit geldt ook als u via een notaris een levenstestament hebt vastgelegd.

Op de website onder het tabblad vereniging waarna u kiest voor formulieren vindt u de presentatie met daarin koppelingen naar verschillende informatiesites. Een goed startpunt voor het zoeken naar informatie is thuisarts.nl.  Tevens vindt u hier een stappenplan over wilsverklaring van de NPV en een idee over drie vragen die u aan uw hulpverlener kan stellen om verduidelijking te krijgen.

Bijeenkomst preventie en gezond ouder worden

Informatie en inbreng van bewoners met medewerking Marieke Vellinga en Miek Kruit.

De uitgedeelde formulieren  vindt u onder formulieren in het tabbald verenigingsinfo.

Repair Cafe Vlieland

Het Repair Café heeft twee locaties: De recreatiezaal van de Vliestroom voor textiel en aardewerk en de wagenschuur van de Drumband aan de Middenweg voor de overige artikelen.

Het Repair Café is iedere eerste zaterdag van de maand  (m.u.v. januari 2024) geopend van 10-12 uur voor beide locaties.

Inwoners van Vlieland kunnen hier naartoe komen met hun kapotte spullen om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs weer in orde te maken. Als dat lukt is het goed voor je portemonnee en goed voor het milieu.

Wat kun je zoal brengen? Elektrische apparaat met kapot snoer, gebroken servies, kapotte kleding, defect bruingoed.

Mail voor reparatie waarvoor speciaal gereedschap nodig is of complexe reparatie: repaircafe@devriendenvanboswijk.nl